gmc forums   gmc forums

ATTENTION: We'd like to start off 2014 right and to do that, we need moderators. If you're interested in helping out,
please use the contact link at the bottom of any page to get in touch with me. Thank you very much! And have a safe/happy new year...

Go Back   GMC Forums > GMC Vehicles No Longer In Production > GMC Jimmy Forum

GMC Jimmy Forum Forum for discussions regarding the GMC Jimmy

GMC Forum: Ignition Control Module
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 12-26-2012, 07:55 PM
lorigail79 lorigail79 is offline
Junior Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 6
Default Ignition Control Module 2000 GMC Jimmy

Symptoms:
1. Car dies while driving randomly. No indication of any problems, just all of a sudden dies. It's happened on the freeway, and its happened backing out of a parking spot. First few times, I still had radio and lights, today when it happened everything seized, zero power. Couldn't even get the key to turn back to the position to get it out of the ignition. After 20 or so minutes, suddenly it got power back and I was able to start it after a few tries.

2. After freeway driving for 40 minutes, the dash lights started coming on every time I stepped on the brakes. At the same time, the radio would cut out for a second. No loss of any power.

The first symptom I had was about 3 years ago, it's died while driving about 1-2x per year until the past week, it's getting to be very frequent.

Thoughts? I was told the ignition Module, but is there anything else I should be looking at?

Last edited by lorigail79; 12-26-2012 at 08:14 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 12-26-2012, 11:20 PM
Molson02536 Molson02536 is offline
Senior Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: K/W Ontario Canada
Posts: 3,074
Send a message via AIM to Molson02536 Send a message via Yahoo to Molson02536
Cool

Quote:
Originally Posted by lorigail79 View Post
Symptoms:
1. Car dies while driving randomly. No indication of any problems, just all of a sudden dies. It's happened on the freeway, and its happened backing out of a parking spot. First few times, I still had radio and lights, today when it happened everything seized, zero power. Couldn't even get the key to turn back to the position to get it out of the ignition. After 20 or so minutes, suddenly it got power back and I was able to start it after a few tries.

2. After freeway driving for 40 minutes, the dash lights started coming on every time I stepped on the brakes. At the same time, the radio would cut out for a second. No loss of any power.

The first symptom I had was about 3 years ago, it's died while driving about 1-2x per year until the past week, it's getting to be very frequent.

Thoughts? I was told the ignition Module, but is there anything else I should be looking at?
Inspect your fuse block and wire harness from the fuse box under the hood. The connections at the fuse box maybe corroded which can cause all the issues you have mentioned.

Start with that and keep us posted, good luck.

Molson02536
Reply With Quote
  #3  
Old 12-28-2012, 04:02 PM
GMC Customer Service GMC Customer Service is offline
AUTHORIZED VENDOR
AUTHORIZED VENDOR
 
Join Date: Mar 2010
Location: Michigan
Posts: 553
Default

Quote:
Originally Posted by lorigail79 View Post
Symptoms:
1. Car dies while driving randomly. No indication of any problems, just all of a sudden dies. It's happened on the freeway, and its happened backing out of a parking spot. First few times, I still had radio and lights, today when it happened everything seized, zero power. Couldn't even get the key to turn back to the position to get it out of the ignition. After 20 or so minutes, suddenly it got power back and I was able to start it after a few tries.

2. After freeway driving for 40 minutes, the dash lights started coming on every time I stepped on the brakes. At the same time, the radio would cut out for a second. No loss of any power.

The first symptom I had was about 3 years ago, it's died while driving about 1-2x per year until the past week, it's getting to be very frequent.

Thoughts? I was told the ignition Module, but is there anything else I should be looking at?


lorigail79,
Are you still experiencing this issue? If you are I would recommend that you contact your dealer and have them look into this for you. They may be in the best position to assist you in getting this issue diagnosed for you. Please keep me posted on this. If you have any questions please feel free to contact me anytime.
Thank you,
Stacy GMC Customer Service
Reply With Quote
  #4  
Old 12-28-2012, 04:44 PM
lorigail79 lorigail79 is offline
Junior Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 6
Default

Molson - I just got it back from the mechanic. It turns out it was a loose connection at the power distribution box. They tightened that up and sent me on my way. They inspected other connections and found nothing. Hoping that corrects the issue but since they weren't able to duplicate the problem at the shop, there is no telling for sure. Thanks for your post and I will keep the forum posted if more issues arise. Thank you!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 06:46 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
gmcowners.com recognizes that "GMC", it's logos and various model names and numbers are registered trademarks of the General Motors Corporation. These terms are used for identification purposes only. gmcowners.com is not affiliated in any way with the General Motors Corporation, GMC or any other company listed herein. All information on this site is the opinion of its members and not the opinion of the site itself. 2012 Madison Ross Media Group. All rights reserved. Content published on GMCOwners.com requires permission for reprint.
MADISON ROSS MEDIA GROUP MARKETPLACE
Need products for your GMC Truck? Check out your options at the links below:

No special deals available at this time...